Hvor meget strøm bruger en iPhone oplader? Forklaring om Volt og Watt

At have en iPhone eller en iPad med strøm på, er efterhånden blevet et ”must have” i en travl hverdag. Derfor bruger mange Apple-brugere, i dag deres iPhone oplader flere gange om dagen – og som minimum hver nat. Men er det dyrt, at have en oplader kørende hele natten? Hvad koster det egentligt at oplade sin iPhone, og hvor mange volt & watt bruger en iPhone oplader?

Hvor mange watt bruger en iPhone oplader?

De to typiske modeller af opladere til iPhone, findes i udgaverne 5 Watt og 12 Watt.

Opladeren – eller adapteren, som den også bliver kaldt, kommer i de to udgaver som nedenstående billeder. Den tynde model, følger med når man køber en iPhone, og oplader 5 watt, hvorimod den lidt tykkere oplader, følger med når man køber en iPad og oplader 12 Watt. 

iPhone oplader, 5 Watt

iPhone oplader 5 Watt / 1 Ampere                 

iPad oplader, 12 Watt

iPad oplader 12 Watt / 2,4 Ampere

Hvor mange volt er en iPhone oplader på?

Man finder volt, ved at dividere Watt & Ampere. Den lille oplader til iPhone er på 5 Watt & 1 Ampere. Den store oplader til iPad, er på 12 Watt & 2,4 Ampere.

iPhone oplader = 5 Watt / 1 Ampere = 5 Volt

iPad oplader = 12 / 2,4 Ampere = 5 Volt.

Derfor er begge opladere, altså på 5 volt.

Sådan udregner man, hvor meget det koster af oplade en iPhone 

For at udregne, hvor meget det koster i kroner og øre, at oplade en iPhone, iPad eller iPad, er der tre parametre man skal have på plads.

  • Antal Watt (effekt)

Antal watt, er meget nemt da vi som tidligere beskrevet kan antage at man enten bruger en 5 Watt oplader, eller en 12 Watt oplader. I nedenstående eksempel bruger vi en 5 Watt oplader.

  • Tiden det tager at oplade en iPhone

Tiden det tager at oplade en iPhone, er lidt mere kringlet, da det varier for iPhone til iPhone. Hver iPhone har et batteri på en vis mAh (milli-Ampere-hour). F.eks har en iPhone 5 en mAh på 1.624 mAh, hvorimod en iPhone 7 har en mAh på 1960. Derved vil det altså tage længere tid at oplade en iPhone 7. Vi tager udgangspunkt i en iPhone 7, som tager i snit tager 2 timer og 13 minutter at oplade.

  • Prisen pr. Kwh i Danmark

Prisen pr. Kwh, varier fra energiselskab til engergiselskab, men bør for mange husholdninger være på omkring 0,38 Kr. Dette er dog uden afgifter, og betaling til energiselskaber. Sammenlagt, er prisen 2,41 Kr. i gennemsnit.

Hvad koster det så at oplade en iPhone i strøm?

Formlen for at beregne prisen på en oplading af iPhone, vil derfor være således: 

Pris = Effekt * Tid * Pris pr. Kwh

Pris = 0,005 kW * 2,21 (2 timer og 13 minutter) * 2,41Kr = 0,0266305 Kr.

Det var ikke meget, resultatet viser at det koster blot 2,5 øre at oplade en iPhone 7. 

- Og selv, hvis man oplader en iPhone 7, hver dag i et helt år på 356 dage, vil det derfor blot koste i omegnen af 10 Kr.

Så prisen på opladning af en iPhone, er nok ikke det man skal lægge så meget i, når man køber en iPhone oplader, eller bestemmer sig for, hvilken iPhone man bør købe.

1 kommentar

Erik R

Erik R

Tak for beregningen af strønforbrug under opladning. Kan I også oplyse havd opladeren bruger i hviletilstand – hvis den er tilsluttet strøm med uden telefon/iPad – eller med en fuldt opladet enhed.
Mvh Erik

Efterlad en kommentar

Alle kommentarer godkendes, før de offentliggøres